Huom! Osa tämän kaupan toiminnallisuuksista on estynyt! Sivulla asioiminen on sinulle miellyttävämpää kun luet ohjeen kuinka toimia.

sesonkikasvikset

 


APPELSIINI

Appelsiini tunnetaan runsaasta C-vitamiinipitoisuudestaan. Appelsiini on erinomaista sellaisenaan, mutta se sopii lukemattomiin jälkiruokiin, mehuihin ja pirtelöihin. Maukkaimpia ovat pienet ja keskisuuret appelsiinit. Tyypillinen virhe on vältellä appelsiineja joiden kuoressa on vihreitä kohtia. Tummat juovat hedelmän pinnassa eivät myöskään kerro mitään mausta, joten kuoren väristä on turha yrittää päätellä mitään. Vihreän värin muodostuminen on luonnollinen reaktio, joka tapahtuu jos puu kukkii kantaessaan hedelmää. Itse asiassa vihreät alueet voivat merkitä, että hedelmä on erityisen kypsä ja siksi tavallista paremman makuinen. 

 

 

 

 

ANANAS


ANANAS

Kypsä ananas tuoksuu mehukkaalle, kun taas ylikypsä haisee käyneelle. Hyvälaatuinen ananas on ehjä kuorinen ja väriltään se on useimmiten ruskea. Kuori ei kuitenkaan kypsy poimimisen jälkeen, joten sen perusteella ei kypsää hedelmää voi vielä tunnistaa. Sen lehdet ovat vihreät ja se joustaa hieman painettaessa. Kypsän ananaksen lehdet irtoavat helposti. Kaupasta ostettu ananas kypsyy huoneenlämmössä syömäkelpoiseksi 1-2 vuorokaudessa. Ylösalaisin käännettynä ananaksen on havaittu kypsyvän nopeammin.

 

 

 


KIIVI

Alunperin tätä soikeaa hedelmää on kutsuttu kiinalaiseksi karviaiseksi. Vuonna 1959 se uudelleennimettiin Uuden-Seelannin pelottoman ja uteliaan kansallislinnun mukaan. Suomeksi kiwi taipui kiiviksi. Kypsä kiivi antaa hieman periksi painettaessa ja eikä se maistu kirpeälle. Kiivi sisältää proteiinia pilkkovaa entsyymiä, joten se sopii mainiosti lihan tai kanan mureuttamiseen.

 

 

 


PORKANA

Aluksi porkkanasta viljeltiin sen kaikkia muotoja, kuten valkomukulaista, purppuranpunaista, keltaista ja pinnaltaan rosoista porkkanaa. Meille tuttu oranssi porkkana valikoitui ihmisille mieluisimmaksi lajikkeeksi 1700-luvun Hollannissa, josta se levisi nopeasti kaikkialle länsimaihin. Sen ulkonäkö, -muoto ja maku miellyttivät sen ajan ihmisiä ja miellyttävät meitä edelleen. Oranssin porkkanan mukulassa on runsaasti karoteenia, joista meille tutuin, lienee beetakaroteeni. Se muuttuu elimistössä meille tarpeelliseksi A-vitamiiniksi. Porkkanaa voidaan käyttää ruoanvalmistuksessa erittäin monipuolisesti. Se sopii välipalaksi sellaisenaan, raasteeksi, salaatteihin, lämpimien ruokien lisukkeeksi, muhennokseksi, laatikoksi, keitoksi, kastikkeeksi jne. Sillä voidaan antaa makua ja väriä leivonnaisiin ja leipiin. Porkkanasta voi tehdä jopa hilloa.


 

 

 


MAA-ARTISOKKA

Nimestään huolimatta tämä kasvi ei ole sukua artisokalle. Kasvista syödään mukulat, jotka ovat muodoltaan epämääräisiä ja pieniä sykeröitä. Maa-artisokka sopii erinomaisesti keittoihin, muhennoksiin ja gratiineihin. Sitä voidaan tarjota suolavedessä keitettynä lisäkkeenä. Kypsennetyt mukulat muuttuvat lempeän makeiksi ja antavat kivaa lisämakua perinteiseen perunamuusiin. Maa-artisokkaa voidaan käyttää myös liemijuureksena antamaan makua liha-, kala- ja kasvisliemiin.

 

 

 

 

 


KIINANKAALI

Kiinankaali on lähtöisin nimensä mukaisesti Kiinasta, jossa sitä on viljelty tuhansien vuosien ajan. Euroopassa sen viljely on aloitettu vasta 1900-luvulla. Sata grammaa kiinankaalia riittää täyttämään normaalipainoisen ihmisen päivittäisen K-vitamiinin tarpeen. Kiinankaali maistuu tavallista keräkaalia miedommalle ja sopii salaatteihin. Se myös kypsyy keräkaalia nopeammin ja sen maku tuleekin parhaiten esiin lämpimissä ruoissa. Kiinankaali sopii niin patoihin, keittoihin kuin gratiineihinkin ja on erittäin suosittu kasvis aasialaisessa ruokakulttuurissa.