Toggle Nav

Ajankohtaista

Luomuna kiitos!

Kuvataiteilija ja Luontotila Rönnin emäntä Anu Pensola hakee ratkaisuja arjen pulmiin kestävän ja ekologisen näkökulman kautta. Eräs tärkeä osa arkea on ruokahuolto, ja koska Anu haluaa että koko perhe syö päivittäin hyvin ja terveellisesti, kiinnittää hän erityistä huomiota ravinnon laatuun ja sisältöön.

Anu jakaa syksyn aikana ajatuksiaan meidän Kauppahalli24:n Ajankohtaista-osiossa.

Luomuna kiitos! 

Meillä syödään yhdessä joka päivä ja kokkaan aina kun mahdollista tuoreista raaka-aineista. Olen aina tiedostanut ruuan laadun merkityksen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille, mutta ihan viime vuosina olen alkanut entistä enemmän kiinnittää huomiota siihen, mitä pannulle ja lautaselle laitetaan. Kasvikset ostan mahdollisuuksien mukaan aina luomuna. Hyvänä kakkosena tulee kotimaisuus ja lähituotanto. Kausiajattelu on hyvä teesi, eli kun kokkaa siitä, mitä sesongin mukaan on tarjolla, pääsee jo terveellisyys- ja eettisyysvalinnoissa pitkälle. Ja väriä pitää olla. Eri väriset kasvikset sisältävät erilaisia terveyttä tukevia ainesosia, ja siksi ruuan värikkyyteen kannattaa kiinnittää huomiota.

Elämässäni on ollut myös ajanjaksoja, jolloin tiedostamisen edelle on mennyt budjetti: kun tilin pohjalla kilisee vain muutama euro, ei ensisijaisesti mieti, onko ruoka luomua, vaan sitä, että ruokaa ylipäänsä on. Tiukkoina aikoina olen ostanut luomuna ne tuotteet, joiden hinta ei juuri ”normituotteesta” eroa, ja joita käytämme paljon. Esimerkiksi banaanit, kahvi ja tee ovat tuotteita, jotka ehdotomasti kannattaa aina valita luomulaatuisina.  Hyvä tapa tehdä terveellisempiä ostoksia, on myös vilkaista tuoteselostetta (ja todella tarkoitan vilkaisua, sillä se riittää): mitä lyhyempi lista, sen parempi ja puhtaampi tuote.

Ja mitä siihen kalliimpaan hintaan tulee, kannattaa muistaa, että tutkimusten mukaan luomujuurekset, kasvikset ja hedelmät sisältävät tavanomaisia enemmän ravinto-aineita, koska niiden kuiva-ainepitoisuus on korkeampi. Useissa luonnonmukaisesti tuotetuissa kasveissa onkin enemmän elimistöä suojaavia antioksidantteja kuin tavanomaisesti tuotetuissa. Esimerkiksi tomaateista, perunoista, mandariineista ja mansikoista löytyy runsaasti fenoleita, salisyylihappoa ja flavonoideja

Luomutuotanto vaikuttaa myös luonnon monimuotoisuuteen. Luonnonmukaisilla viljelmillä elää jopa noin kolmannes enemmän kasvi- ja eläinlajeja kuin tavanomaisesti viljellyillä. Eniten hyötyä luomusta on havaittu koituvan kasveille, linnuille ja petohyönteisille. Suomalaisten tutkimusten mukaan myös luonnonvaraiset kasvit viihtyvät luomutiloilla.

Monimuotoisuutta lisää erityisesti luomun monipuolinen viljelykierto. Tutkijoiden mukaan luomuviljelyllä voidaan elävöittää erityisesti nykyisiä viljanviljelyalueita, joissa maisema on yksipuolistunut ja lajiston elinpaikat hävinneet. Myös torjunta-aineiden käytöstä luopuminen sekä eloperäinen lannoitus vahvistavat monimuotoisuutta.

Minulle tieto siitä, että ravintoni kasvattamiseen ei ole käytetty myrkyllisiä torjunta-aineita on ensiarvoisen tärkeää. 

Kauppahalli24:n kautta ruokaostosten tilaaminen on palauttanut luomun arkeemme isolla kädellä, koska luomun tilaaminen on helppoa ja valikoima valtava. Tuotenäkymän yläreunasta löytyy ”luomu”- painike, jota näppäämällä tarjolle tulee vain luomuvaihtoehtoja. On muuten kätevä ominaisuus! 

Olen myös huomannut, että kun ostokset tilaa verkossa, ei tule tehtyä heräteostoksia, ja budjetti pysyy kurissa. Saat nyt etukoodilla KH24LUOMU 10 euron alennuksen yli 80 euron ostoksista. Anu Pensolan blogiin: http://ronnintila.fi/?page_id=3770

Katso Anun kurkumalaten ohje täältä ja tilaa tarvittavat ainekset suoraan ohjeesta kotiovelle: www.kauppahalli24.fi/reseptit#/pid/21351/cat/309

Videolla Anu valmistaa Rönnin keittiössä kurkumalattea. Seuraa videolta vaihe vaiheelta terveellisen iltajuoman valmistamista:

Jaa artikkeli: