Toggle Nav

Ajankohtaista

Syö sateenkaari päivässä!

Muistathan, että suositeltavan lautasmallin mukaan puolet lautasesta pitäisi täyttää kasviksilla, neljännes hiilihydraatilla eli perunalla, riisillä, couscousilla tai viljavalmisteilla, ja toinen neljännes proteiinilla kuten kala-, liha- tai kasviproteiinilla.

Kasvisten lisääminen omaan ruokavalioon on helpompaa kuin luuletkaan. Kasvikset antavat väriä annoksille ja ennen kaikkea hyvää makua. Hyvä muistisääntö on yrittää syödä viittä väriä kasviksia päivän aikana, eli sateenkaari päivässä!

Proteiinin tarve vaihtelee iän mukaan, mutta on päivittäisestä energian tarpeesta noin 10–25 %. Proteiinit ovat energiaravintoaineita, mutta myös elimistön rakentajia ja suoja-aineita. Proteiinia saat myös kasvikunnasta. Voit myös tehdä kasvisversioita perinteisistä ruoista kuten kasvispihvejä-, -lettuja ja -pannukakkuja. Hyviä kasviproteiineja saat esimerkiksi linsseistä, kikherneistä, pähkinöistä, siemenistä ja soijapavuista.

Ruoasta saatavan rasvan koostumus vaikuttaa myös terveyteen kaikissa elämänvaiheissa. Hyviä rasvoja saat ruokaasi muun muassa kasviöljyistä, rasvaisesta kalasta, pähkinöistä, manteleista, siemenistä sekä avokadosta.

Lisää kasviksia ruokavalioosi saat myös helpoilla ja nopeilla resepteillä. Kokeile vaikka kasvissosekeittoa, joka on nopea ja helppo valmistaa ja maistuu hyvin vielä seuraavanakin päivänä. Käytä raaka-aineena esimerkiksi bataattia, tomaattia, porkkanoita, inkivääriä ja tuoreita yrttejä. Proteiinia lisäämällä, esim. linssejä tai raejuustoa saat keitosta entistä ruokaisamman. Soseuta lopuksi. Näin saat terveellisen sekä ennen kaikkea maukkaan ja edullisen ruoan isollekin porukalle.

Maukkaan pastakastikkeen saat helposti kukkakaalista. Keitä kukkakaali kasvisliemessä, lisää joukkoon esim. valkosipulia, kevätsipulia sekä cashewpähkinöitä. Cashewpähkinöistä saat hyviä kuituja, B-ryhmän vitamiineja, mineraaleja sekä antioksidantteja kastikkeeseesi. Kastikkeesta saat samettisen soseuttamalla sen blenderissä tuoreen basilikan kanssa. Tarjoile pastan ja parmesan-juuston kanssa ja nauti.


Kauppahalli24 tarjoaa ainekset kevyempään ja terveellisempään arkeen!

.

Jaa artikkeli: