
Ruokahävikki on globaali ongelma. Pelkästään Suomessa ruokahävikin määrä on noin 360 miljoonaa kiloa tuotettua ruokaa vuosittain ja tästä määrästä kotitalouksien osuus on yli 100 miljoonaa. Kun tämä määrä jaetaan keskivertokuluttajien kesken, tarkoittaa se sitä, että suomalainen keskivertokuluttaja heittää syömäkelpoista ruokaa roskiin noin 23 kiloa vuosittain!
Harva meistä tunnistaa itsensä heittämässä 23 kiloa syömäkelpoista ruokaa roskiin. Toimimme rutiininomaisesti ja vanhoihin tapoihin tottuneesti. Mutta hävikin pienentämiseen on monia helppoja keinoja ja jokainen meistä voi vaikuttaa asiaan kiinnittämällä huomioita muutamiin seikkoihin omassa kotitaloudessaan. Ja se kannattaa, sillä vähentämällä ruokahävikkiä säästää selvää rahaa!
Tässä kuusi helppoa vinkkiä ruokahävikin vähentämiseen:
- Ole suunnitelmallinen. Katso ensin omat kaapit ja tee ostoslista vasta sen jälkeen.
Näin vältät tuplaostoja. - Käytä reseptejä. Kun kokkaat reseptien mukaan, et osta raaka-aineita liikaa,
vaan oikean määrän suhteessa syöjiin. Kauppahalli24:n reseptipankista löydät
maittavia aterioita ja pystyt ostamaan tarvittavat tuotteet helposti samalla kertaa. - Nuukahtaneet juurekset ja kasvikset eivät ansaitse paikkaansa roskiksessa.
Elvytät ne helposti liottamalla niitä hetki kylmän veden alla. Myös nahistuneista
ja ylikypsistä hedelmistä valmistat maittavat smoothiet ja pirtelöt. - Ostamalla päiväyksiään lähestyviä tarjoustuotteita, säästät rahaa ja vähennät
yleistä ruokahävikkiä. KH24:n Outlet tarjoaa juuri tällaisia tuotteita edullisesti. - Pyri käyttämään kaikki ruoka, mitä kotiin kaupasta ostat. Erilaisten raaka-aineiden
yhdistäminen on hauskaa puuhaa ja tuottaa uusia erikoisia makuelämyksiä. - Älä tee ruokaostoksia nälkäisenä! Kuulostaa hassulta mutta pitää täysin paikkansa.
Nälkäisenä ostat aina enemmän kuin mitä tarvitset.
Alla olevat merkinnät ovat tuttuja meille kaikille. Mutta tiedätkö, mitä ne oikeasti tarkoittavat?
Parasta ennen -merkintä
Tämä tarkoittaa vähimmäissäilyvyysaikaa, johon asti elintarvike säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Kun parasta ennen -päiväys on ylittynyt kannattaa ottaa maalaisjärki ja aistit käyttöön eli haistaa ja maistaa, sillä tuote saattaa olla täysin syömäkelpoinen edelleen.
Viimeinen käyttöpäivä -merkintä
Tämä on se päivä, johon mennessä tuote tulee käyttää. Merkintä löytyy tuotteista, joiden mikrobiologista pilaantumista on vaikea havaita silmällä ja pilaantuneen tuotteen syöminen voi aiheuttaa riskin sairastua.