Toggle Nav

Jalapeno-juusto hapanjuurileipä

Luomujauhoista leivottu jalapeno-juusto hapanjuurileipä sopii täydellisesti grillisalaatin kylkeen!

Kuvan leipä sopii täydellisesti raikkaan grillisalaatin kylkeen. Jos leipä pääsee kuivahtamaan, ei huolta. Hieman kuivahtaneet leipäpalat ovat myös mainiota grillattavaa.

Tämä herkullinen ja rapeakuorinen leipä ei kaipaa seurakseen muuta kuin sipaisun voita. Taikinaan voi jemmata vaikkapa jääkaapin pohjalle jääneet juuston jämät. Helppo resepti sopii myös hapanjuurileivontaa aloittelevallekin leipurille!

Kiitos reseptistä @juurellaleivottua

Valmistusaineet

Kolmeen pieneen tai kahteen isoon leipään

 • 200 g aktiivista juurta
 • 700 g haaleaa keitettyä vettä
 • 800 g luomuvehnäjauhoja (puolikarkeita)
 • 100 g luomutäysjyvävehnäjauhoja
 • 20 g suolaa
 • 200 g luomujuustoa
 • maun mukaan säilykejalapenoviipaleita
 • luomuriisijauhoa

Leivän voi paistaa pellillä tai padassa. Jasmin suosii valurautapataa, sillä se pitää kosteuden ja lämmön sisällään, jolloin leipä pääsee kehittymään optimaalisesti.

Valmistusohje

 1. Valmistele juuri ja anna kypsyä yön tai päivän yli.
 2. Sekoita juuri, vesi ja jauhot. Anna tekeytyä autolyysissä tunnin ajan.
 3. Lisää suola ja taittele taikina kimmoisaksi.
 4. Anna taikinan kohota noin neljän tunnin ajan. Taittele taikinaa puolen tunnin välein, vähintään kolme kertaa kohotuksen alkuvaiheessa.
 5. Jaa taikina leivintasolla osiin ja tee kaksivaiheinen muotoilu. Muotoilua voit opiskella esimerkiksi YouTubesta. Laita muotoilun jälkeen leivät kohotuskoreihin riisijauholla jauhotetun leivinliinan päälle saumapuoli ylöspäin.
 6. Kohota leipää huoneenlämmössä noin tunnin verran. Suojaa leivät laittamalla korit esimerkiksi muovipusseihin. Laita sen jälkeen leivät jääkaappiin kylmälepoon yön yli tai pidemmäksi aikaa.

Padassa paistaminen

 1. Laita pata uuniin ja kuumenna uuni 250 asteeseen.
 2. Leikkaa leivinpaperiarkista silmän muotoa muistuttava, leipää suurempi palanen. Kumoa jääkaappikylmä leipä leivinpaperille.
 3. Tee leivän pintaan haluamasi koristeviillot terävällä veitsellä esim. partaterällä. Viillot ovat olennaisia leivän kohoamisen kannalta.
 4. Nosta leipä leivinpaperin avulla kuumaan pataan. Laita kansi päälle.
 5. Paista leipää ensin 20 min 250 asteessa. Laske lämpötila 220 asteeseen ja ota kansi sekä leivinpaperi pois. Paista leipää vielä 20 min.
 6. Jäähdytä leipä ritilän päällä ilman liinaa vähintään tunnin ajan ennen kuin leikkaat sitä. Kosteus ehtii tasaantua ja vaikuttaa leivän rakenteeseen.

Klikkaa ainekset ostoskoriisi

.