Toggle Nav

Ilman tietokonettakin ostokset kotiovelle

Maitoa, jogurttia, mustikkakeittoa, mehuja, hedelmiä, tuoretta kalaa ja lihaa… Järvenpäässä asuvan senioripariskunnan käsin kirjoitettu lista sisältää etenkin painavia perusruokatarvikkeita. Aira Heinosen poika soittaa joka toinen viikko ruokatilausasioissa. Puhelimessa vaihdetaan samalla muutkin kuulumiset. Aikuinen poika naputtelee Airan toiveet suoraan verkkoruokakaupan tilauspohjaan. Aira hankkii samoja tuotteita kuin ostaisi lähikaupasta, mutta nyt ruokatarvikkeet hankitaan isompina erinä. Näin on tehty jo reilun vuoden verran.

- Maitoa meillä kuluu kuin lapsiperheellä konsanaan, naurahtaa Aira. - Itse en sitä juo, mutta mieheni Lauri nauttii sitä jopa litran päivässä. Aiemmin maitolitran sai hakea kaupasta päivittäin, enempää kun ei tässä iässä enää jaksa muiden ostosten kanssa kantaa.

Tyytyväisiä palveluun, toimitus tulee sovitusti aina keskiviikkoisin

Kotona asuvat Aira ja Lauri haluavat pärjätä keskenään mahdollisimman pitkään. Poika perheineen on hyvänä apuna, ja nyt myös verkkoruokakauppa helpottaa elämistä. Pojan innoittamana aloitettu verkkoruokakauppakokeilu on muuttunut nyt pysyväksi palveluksi. Tähän saakka tilaus on tehty joka toinen viikko, ja joka toinen keskiviikko verkkokaupan kuljettaja kiikuttaa raskaat ruokatarvikkeet kaksistaan asuvien Heinosten kynnyksen yli. – Tilaus tulee aina sovittuna ajankohtana, ja ystävälliset kuljettajat kysyvät joka kerta minne toivon laatikot kannettavan. Välillä olen jopa pohtinut, josko tilaustahtia tulisi maitotarpeen vuoksi tihentää.

Aira kirjoittaa aina tilauslistan vihkoonsa valmiiksi. Tarjoustuotteet tiedustellaan pojalta puhelimessa aina ensimmäiseksi. Vihkoa selatessaan Aira huomaa listojensa samanlaisuuden

- Onpa jopa vähän hämmentävää huomata, kuinka paljon käytämme samoja ruokatarvikkeita. Pidämme määrätyistä ruoista, ja niitä tulee näköjään tehtyä aika usein.

Lisäksi Heinosilla syödään silloin tällöin lähellä olevasta palvelukeskuksesta hankittuja valmisannoksia. Aira ilahtui kuultuaan Kruunu Herkun tuoreista kotiruoka-annoksista, ja totesi niiden varmasti päätyvän vihon tilauslistalle jatkossa.

Kaksistaan asuva senioripariskunnalla oli aiemmin tietokone. Koneesta luovuttiin, sillä sen käyttöön ei oikein jaksettu keskittyä, lisäksi heikkenevä näkökyky ei enää jaksanut innostaa koneen käyttöön. Ja vaikka ruokatavarat olisi nyt kätevä tilata itse suoraan verkkokaupasta, eivät Heinoset enää huoli uutta konetta. – Ja onhan se mukavaa, kun listani läpikäynnin lomassa tulee juteltua kuulumiset, vaikka poika muutenkin kyllä soittelee ja käy perheineen ahkerasti.

Seniori arvostaa terveellistä ja konstailematonta ruokaa

Seniori-ikäisen pariskunnan päivärytmi ja sen myötä ajoittain myös ruokarytmi poikkeavat jonkin verran toisistaan. Aamuvirkku Aira on jo ehtinyt nauttia aamiaisen Laurin herätessä, joten myös lounas nautitaan usein eri aikaan. Kalasta Aira valmistaa usein uunilohta ja jauhelihasta pihvejä, ja muutenkin hän suosii uunissa valmistettua ruokaa. Sitä on myös helppo lämmittää. – Ruoan tulee toki olla monipuolista ja terveellistä, mutta ruoan maku nousee entistä tärkeämmäksi. Tässä iässä kun ruoka ei enää maistu samalla tavalla kuin nuorempana, joten jos johonkin tulee mieliteko, sitä haetaan vaikka lähikaupasta.

- Ja lettuja runsaalla mansikkahillolla, ne ovat Laurin herkkuja, joita hän haluaa silloin tällöin. Letut ostan valmiina, itse en viitsi niitä enää keittiössä käryttää. Tuore lohi ja laadukas jauheliha saavat Airalta kiitosta, niitä hän tilaa mielellään. - Huomaa kyllä, ettei tuotteita ole varastoitu pitkään, vaan ne tulevat Kauppahalli24:stä suoraan pientuottajilta, niin tuoreita jauheliha ja kalat ovat, kertoo palveluun tyytyväinen Aira.

Heinosten perheeseen kuuluvat eläkeläiset Aira, 79 ja Lauri, 82.