Huom! Osa tämän kaupan toiminnallisuuksista on estynyt! Sivulla asioiminen on sinulle miellyttävämpää kun luet ohjeen kuinka toimia.

sesonkikasvikset

 


MANGO

Mango kypsyy huoneenlämmössä noin viikossa. Kypsä mango antaa hieman periksi puristettaessa ja sen makea tuoksu muistuttaa hieman ananasta. Leikatessa kypsästä hedelmästä tihkuu mehua. Kypsymistä voi nopeuttaa laittamalla hedelmät samaan pussiin omenan kanssa.

 

 


APPELSIINI

Valencia on myöhäislajike, ja yksi viljellyimpiä appelsiinilajikkeita. Myöhäislajikkeet ovat parhaimmillaan kevättalvella. Tummat juovat, tai vihreä väri appelsiinin pinnassa ei välttämättä kerro mitään mausta, joten kuoren väristä on turha yrittää päätellä mitään. Kiinteät ja kokoonsa nähden painavat hedelmät ovat mehukkaimpia. Appelsiinin kuoren voi myös hyödyntää ja siitä voi valmistaa marmeladia ja sitä voidaan käyttää jälkiruokien koristeena. Appelsiini on erinomaista sellaisenaan tai mehuksi puristettuna. Appelsiinilohkot juuresraasteen seassa antavat väriä ja makua muille raaka-aineille.

 

 


SITRUUNA

Primofiori on ehkä yleisin Suomessa tarjolla oleva sitruuna. Hyvän ruoan salaisuus on suolan, makean, happamuuden, karvauden ja umamin tasapaino. Jos ruoasta puuttuu hapokkuus, niin maku jää vaisuksi. Sitruunan kirpeä mehu taittaa liikaa rasvaisuutta ja raikastaa monet liha-, kala- tai kanaruoat. Sitruunan avulla saadaan moneen ruokaan tarvittava hapokkuus, jolloin makunautinto onnistuu varmasti. Vaikka sitruuna säilyy pitkään, niin se on herkkä etyleenille ja sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien hedelmien läheisyydessä.

 

 


PORKKANA

Aluksi porkkanasta viljeltiin sen kaikkia muotoja, kuten valkomukulaista, purppuranpunaista, keltaista ja pinnaltaan rosoista porkkanaa. Meille tuttu oranssi porkkana valikoitui ihmisille mieluisimmaksi lajikkeeksi 1700-luvun Hollannissa, josta se levisi nopeasti kaikkialle länsimaihin. Sen ulkonäkö, -muoto ja maku miellyttivät sen ajan ihmisiä ja miellyttävät meitä edelleen. Oranssin porkkanan mukulassa on runsaasti karoteenia, joista meille tutuin, lienee beetakaroteeni. Se muuttuu elimistössä meille tarpeelliseksi A-vitamiiniksi. Porkkanaa voidaan käyttää ruoanvalmistuksessa erittäin monipuolisesti. Se sopii välipalaksi sellaisenaan, raasteeksi, salaatteihin, lämpimien ruokien lisukkeeksi, muhennokseksi, laatikoksi, keitoksi, kastikkeeksi jne. Sillä voidaan antaa makua ja väriä leivonnaisiin ja leipiin. Porkkanasta voi tehdä jopa hilloa.


 

 


BATAATTI

Bataattia käytetään ruoanlaitossa meille tutun perunan tavoin. Sen kellertävä tai oranssinpunainen malto on vain perunaa makeamman makuinen. Bataatti voidaan keittää vedessä, kypsentää uunissa, grillata tai pariloida viipaleina. Bataatista voi tehdä myös sosetta, laatikoita tai sosekeittoa. Sillä voidaan lisätä “ruokaisuutta” piiraisiin tai patoihin. Bataatti on herkempi kasvis kuin peruna, eikä se kestä alle +10 asteen lämpötilaa.

 

 


PUNASIPULI

Sipulit lukeutuvat syödyimpien kotimaisten vihannesten joukkoon. Ruokasipulin viljelyn arvellaan alkaneen Länsi-Aasian vuoristoalueella. Ensimmäiset dokumentit sipulin viljelystä löytyvät kuitenkin Egyptistä, jossa sitä käytettiin jo 3400 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Kotimaiset sipulit ovat voimakkaamman ja syvemmän makuisia mitä etelämmässä kasvaneet sipulit.  Punasipuli on keltasipulin punakuorinen muunnos ja siinä on todettu olevan 10-20% enemmän flavonoideja kuin keltasipulissa.