Huom! Osa tämän kaupan toiminnallisuuksista on estynyt! Sivulla asioiminen on sinulle miellyttävämpää kun luet ohjeen kuinka toimia.

sesonkikasvikset

 

PORKKANA

Muiden marjojen tavalla puolukka on hyvä kuitujen lähde. Perinteinen tapa nauttia puolukkaa lienee siitä tehdyn survoksen tarjoaminen liharuokien lisukkeena. Muita yleisiä käyttötapoja ovat, mehut, puurot ja keitot. Helpoin tapa säilöä puolukka on viileässä varastoitu raakasurvos tai pakastaminen. Siitä voidaan valmistaa myös hilloa tai hyytelöä.

 

 


OMENA

Omena on yksi vanhimmista hedelmistä ja niitä on viljelty Euroopassa jo yli 5000 vuoden ajan. Omenaa ei kannata kuoria, sillä kuori sisältää yhtä paljon antioksidantteja kuin muu hedelmä. Omena on monikäyttöinen ja kaikille tuttu hedelmä. Omena toimii hyvin myös voileivän päällä sekä tortillatäytteenä. Pilkottu tai kuorittu omena tummuu nopeasti. Tummumista voi estää sitruunan mehulla.

 

 

 


PUOLUKKA

Muiden marjojen tavalla puolukka on hyvä kuitujen lähde. Perinteinen tapa nauttia puolukkaa lienee siitä tehdyn survoksen tarjoaminen liharuokien lisukkeena. Muita yleisiä käyttötapoja ovat, mehut, puurot ja keitot. Helpoin tapa säilöä puolukka on viileässä varastoitu raakasurvos tai pakastaminen. Siitä voidaan valmistaa myös hilloa tai hyytelöä.


 

 


MUKULASELLERI

Sellerit ovat ikivanhoja hyötykasveja ja aluksi niitä on käytetty lääke- ja maustetarkoituksiin. Mukulasellerin on uskottu nostattavan intohimoja sekä parantavan suorituskykyä. Keski-Euroopassa mukulaselleri on suosittu alkutalven vihannes, mutta meillä sitä käytetään lähinnä liemijuureksena. Mukulaselleriä voidaan käyttää tuoreeltaan raasteina sekä sipsien tavalla pikkunaposteltavana. Mukulaselleri sisältää eteerisiä öljyjä, jotka hapettuvat helposti joutuessaan kosketuksiin hapen kanssa. Siksi tuore mukulaselleri maistuu erilaiselle, kuin varastoitu mukula. Maun säilyttämiseksi, mukulaselleri kannattaakin paloitella vasta juuri ennen käyttöä.

 

 


PUNAKAALI

Punakaali on jalostettu keräkaalista ja se on myös käyttötavoiltaan keräkaalin kaltainen. Punaisen värin saa aikaan antosyaniini-niminen väriaine. Väriaine toimii vahvana antioksidanttina ja siihen on liitetty useita terveysvaikutteita. Punakaali voi sisältää yli kaksinkertaisen määrän C-vitamiinia valkokaaliin verrattuna. Se sopii raasteeksi, salaatiksi, muhennoksiin, keittoihin, wokkeihin ja jopa leivonnaisten täytteeksi.

 

 


SATSUMA

Punakaali on jalostettu keräkaalista ja se on myös käyttötavoiltaan keräkaalin kaltainen. Punaisen värin saa aikaan antosyaniini-niminen väriaine. Väriaine toimii vahvana antioksidanttina ja siihen on liitetty useita terveysvaikutteita. Punakaali voi sisältää yli kaksinkertaisen määrän C-vitamiinia valkokaaliin verrattuna. Se sopii raasteeksi, salaatiksi, muhennoksiin, keittoihin, wokkeihin ja jopa leivonnaisten täytteeksi.