Huom! Osa tämän kaupan toiminnallisuuksista on estynyt! Sivulla asioiminen on sinulle miellyttävämpää kun luet ohjeen kuinka toimia.

sesonkikasvikset


KIRSIKKA

Kirsikka on lähtöisin Kiinasta, jossa sitä on viljelty yli 4000 vuoden ajan. Kirsikka ei ole marja, vaan kivihedelmä, ja se on luumun lähisukulainen. Suomessa yleisin lajike on kuulasmarja, joka on kirkkaanpunainen. Tuore kirsikka ei kestä pitkään säilytystä, eikä kypsy enää poimimisen jälkeen. Kotona se kannattaa syödä heti tai säilyttää jääkaapissa. Hyvälaatuisia tuontikirsikoita on mahdollista löytää pääsesongin aikaan myös Suomesta.

 

 


NEKTARIINI

Nektariini on persikan mutaatio, eikä sen sileässä kuoressa ole lainkaan haituvia. Sen hedelmäliha on persikkaa kiinteämpää ja happamampaa, mutta kypsänä todella mehukasta ja makeaa. Hedelmän kypsyyttä voi kokeilla varovasti kannasta painamalla. Kypsää hedelmää kannattaa käsitellä varoen, sillä se vaurioituu helposti.

 

 


ANANAS

Kypsä ananas tuoksuu mehukkaalle, kun taas ylikypsä haisee käyneelle. Hyvälaatuinen ananas on ehjä kuorinen ja väriltään se on useimmiten ruskea. Kuori ei kuitenkaan kypsy poimimisen jälkeen, joten sen perusteella ei kypsää hedelmää voi vielä tunnistaa. Sen lehdet ovat vihreät ja se joustaa hieman painettaessa. Kypsän ananaksen lehdet irtoavat helposti. Kaupasta ostettu ananas kypsyy huoneenlämmössä syömäkelpoiseksi 1-2 vuorokaudessa. Ylösalaisin käännettynä ananaksen on havaittu kypsyvän nopeammin.

 

 


RAPARPERI

Raparperi on saanut nimensä vanhan kauppaväylän mukaan. Uralin rinteillä kasvanutta raparperia tuotiin Volgaa pitkin Eurooppaan ja joesta käytettiin nimitystä Rha Barbarum eli barbaarien joki. (Englanniksi raparperi on rhubarb). Raparperin satoa on saatavilla jo toukokuussa. Kiinnostus raparperin käyttöön ravinnoksi johtunee todennäköisesti sen aikaisesta sadosta ja sen nuorten ja mehevien lehtiruotien happamanmakeasta mausta. Raparperin happamuutta voidaan hyödyntää kalaruokien valmistuksessa tai grilliruokien lisäkkeissä chutneyn tapaan. Muropohjainen raparperipiirakka on monen hienon keväisen kahvihetken herkku. Raparperi toimii myös muissa jälkiruuissa kuten kiisselissä sekä vaniljajäätelön kanssa. Siitä voidaan valmistaa herkullista mehua tai simaa.


 

 


MUNAKOISO

Munakoison hedelmäliha on hiukan sienimäistä ja vaaleaa. Maultaan se on mietoa ja neutraalia. Parhaiten se pääsee oikeuksiinsa, kun siitä valmistetaan ruokaa. Se sopii mainiosti kasvismuhennoksiin, laatikko- ja pataruokiin. Munakoiso sopii hyvin grillattavaksi. Sitä ei tarvitse kuoria ja riittää kun viipaleet voitelee kevyesti öljyllä. Mausteeksi riittää suola, pippuri sekä sitruuna tai lime. Munakoiso on erittäin herkkä etyleenille, joten se kannattaa säilyttää erillään etyleeniä tuottavista kasviksista.

 

 


KESÄKURPITSA

Kesäkurpitsoja on noin 400 lajiketta, mutta yleiskielessä kesäkurpitsalla tarkoitetaan zucchinia. Kesäkurpitsa on monikäyttöinen herkku. Sitä voidaan hyödyntää kurkun tavalla leivän päällisenä tai salaateissa. Se toimii herkullisena lämpimän ruoan lisäkkeenä, koska sen voi paahtaa pannulla tai paistaa grillissä. Tarvittaessa kesäkurpitsa suurustaa ja täytelöittää erilaiset paistokset ja keitot. Sitä voidaan lisätä myös pirtelöihin ja smoothieihin.