Toggle Nav

Kuorttisen Luomukanala- Luomu. Hyvää luonnolle, hyvää sinulle.

Kuorttisen Luomukanala

Luomu. Hyvää luonnolle, hyvää sinulle.

Kuorttisen luomukanala sijaitsee Partalan kylässä Lappeenrannan kupeessa. Kleofas Malmi perusti Malmin siitoskanalan vuonna 1925. Nyt, kolme sukupolvea myöhemmin nimi on vaihtunut Kuorttisen luomukanalaksi. Olemme maatalousyhtymä, jonka osakkaina ovat Juha, Satu-Anne, Aki ja Lassi Kuorttinen. Tällä hetkellä ulkoista työvoimaa on neljä henkilöä. Luomutuotantomme alkoi vuonna 1998 ja nykyisin meillä munii parhaimmillaan 18.000 itse kasvattamaa kanaa..

Luomukanalan pitäminen on kovaa työtä, mutta tulokset näkyvät. On likaisia hetkiä puhdistaessa ja pestessä kanaloita. On jatkuvaa tarkkailua vikatilanteita etsiessä. On ikuista kananmunien keräämistä. Ja on ilon hetkiä uusien untuvikkojen tullessa poikaskasvattamoon.

Luonnonmukainen tuotanto, eli luomu, on parempi vaihtoehto sekä luonnon monimuotoisuudelle, ilmastolle että sinulle. Luomutuotannon piiriin kuuluvat kasvi- ja eläintuotanto sekä luonnosta saatavat keruutuotteet. Eäintuotannossa, kuten luomukanalassamme, on tavaomaista tuotantoa tiukemmat hyvinvointivaatimukset. Luomutuotantoa valvotaan koko EU:n alueella pellosta pöytään.

Viljelysmaan hoitaminen on luomussa tärkeässä osassa. Maata hoidetaan viljelykierrolla sekä hyödyntämällä eloperäisiä lannotteita. Kemiallisten torjunta-aineiden ja keinolannoitteiden käyttäminen on kiellettyä, joten rikkakasvit ja tuholaiset torjutaan biologisesti ja mekaanisesti. Tämä edistää maaperän elämää, luonnollista maan viljavuutta ja veden laatua. Geenimuunneltuja lajikkeita ei hyväksytä luomussa. Eläintuotannossa korostetaan eläinten hyvinvointia ja terveyttä, lajinomaista käyttäytymistä ja vapaata liikkumista. Kanat ruokitaan pääsääntöisesti omalla tilalla tuotetulla tai saman alueen luomutiloilta hankitulla luomurehulla.

Luomuruoka vastaa kuluttajien vaatimuksiin aidosta ja maukkaasta ruoasta. Ulkoilu ei ole ainoa seikka, mikä tekee kanasta ja kananmunasta luomun. Tärkeimmät erot tavanomaiseen kanalaan ovat ruokinta ja olosuhteet. Luomukanojen rehu pitää olla luomua. Luomukanoille annetaan päivittäin karkearehua, joka vaihtelee heinästä juureksiin. Kanoilla on enemmän munintapesä- ja orsitilaa. Luomukanaloissa on myös ikkunat antamassa luonnonvaloa. Kanojen hyvinvointia ja terveyttä pyritään luomutuotannossa edistämään hyvällä hoidolla, laadukkaalla luomurehulla, kanojen jaloittelulla ja kesäaikaan laiduntamisella, väljillä elinolosuhteilla sekä pitämällä huolta kanalan kunnosta ja puhtaudesta.

Kaikissa kanaloissamme on ikkunat, joten kanat saavat auringonvaloa ympäri vuoden. Lisäksi kanalassa on iso pehkualue, jossa kanat voivat kuopsuttaa ja kylpeä mielensä mukaan. Kesäisin kanat pääsevät nauttimaan ulkoilmasta. Kanat nukkuvat puuorsilla, ja niillä on pesät, minne ne munivat. Munat vierivät pesän takana olevalle hihnalle, josta ne kerätään käsin kennoihin. Kaikki munat tarkastetaan ihmissilmällä, käsin koskettamalla sekä punnitusvaiheessa läpivalaisemalla. Kanat syövät luomurehua, jonka rahtimylläri tekee automyllyllä paikan päällä.

Lisäksi kanoistamme pitävät huolen kukot. Kesällä kanojen ollessa ulkona kukot varoittavat kanahaukoista ja kaikesta muustakin. Talvella kukot tyytyvät haareminsa ylläpitoon ja rähjäämiseen muiden kukkojen kanssa.