Toggle Nav

Nikulan tila- Intohimona muna

Nikulan Tila

Intohimona muna

Nikulan tila on kananmunantuotantoon erikoistunut perhetila Somerolla, keskellä viljavaa Varsinais-Suomea. Munantuotanto alkoi Nikulassa jo sotien jälkeen, ja nyt vetovuorossa on kolmas sukupolvi. Nikulan munatukussa pidetään huolta siitä, että tuotanto on laadukasta ja eläimet voivat hyvin.

Virikekananmunat tuotetaan omissa virikehäkkikanaloissa, joissa on muun muassa orret, munintapesät ja kuoputusalueet. Vapaan kanan munat – sekä ruskeat että valkoiset – tuotamme omissa lattiakanaloissamme. Munat pakataan omassa pakkaamossamme ja toimitetaan tuoreena Kauppahalli24:lle.

Nikulan munatukun historiaa:

Jukka Nikulan isoisä, maanviljelijä Kustaa Nikula aloitti Alli-vaimonsa kanssa sodan jälkeen kanalanpidon. Munantuotanto sopi hyvin perhetilan muun tuotannon oheen. Kustaa alkoi heti myydä munia paikallisille munaosuuskunnille. Kustaan poika Kalle Nikula ja hänen vaimonsa Raili avioituivat vuonna 1956 ja muuttivat Kallen syntymäkodin naapurissa sijaitsevalle tilalle, jonka Kalle oli ostanut. Muutaman vuoden päästä he päättivät jatkaa Kustaan työtä munantuottajina ja rakensivat ensimmäiset kanalansa.

Nikulan nykyinen isäntä Jukka Nikula oli pienestä pitäen vanhempansa mukana kanalan töissä, ja kun isännyys siirtyi hänelle, munantuotannon jatkaminen oli luonteva valinta. Vuonna 2009 Nikula ja hänen avovaimonsa Taina Skaffari rakensivat uudet virikehäkkikanalat vastatakseen kuluttajien tarpeisiin ja lainsäädännön vaatimuksiin. Keväällä 2011 Nikulassa aloitettiin myös kananmunien pakkaaminen ja vuonna 2014 vapaan kanan munien tuotanto perinteisissä lattiakanaloissa.

Kananmunantuotannossa ja pakkaamotoiminnassa ovat nyt mukana myös Jukan 19- ja 25-vuotiaat pojat – neljäs sukupolvi nikulalaisia kananmunantuottajia.

Nikulassa on tehty muutakin kuin hoidettu kanoja ja viljelty maata. Jukka Nikulan setä Pentti Nikula tunnetaan seiväshypyn maailmanennätysmiehenä. Ranskalainen filmiryhmä kävi kuvaamassa seiväshyppääjän kotioloja, ja sekä pieni Jukka-poika että tämän Kalle-isä ja Kustaa-isoisä pääsivät esiintymään filmillä – sekä tietysti Nikulan kanat

Munatukku Nikulan kananmunat saat tuoreina Kauppahalli24:stä kotiovellesi toimitettuna.